Rovarriasztás növények segítségével

2013-03-27 11:05:35 | Módosítva: 2013-03-27 11:12:19

Sokféle népi megfigyelés támasztja alá azt, hogy bizonyos illatokat nem kedvelnek a rovarok. Mivel mi az otthonunkban a rovarokat nem kedveljük kézenfekvő elgondolás, hogy lehetőség szerint tartsuk őket a házon kívül.
Ebben is segítségünkre lehetnek egyes növények... Több mint háromezer olyan növényt ismerünk, amely elűzi a rovarokat. Ennek ellenére többen inkább saját magukra és a családjukra is veszélyes vegyszereket használnak erre a célra. Hosszú távon azonban egy-egy szúnyogcsípés kevésbé veszélyes mint az, ha az amúgy is szennyezett környezetünket tovább terheljük otthonunkban kifújt vegyszerekkel. “A kínaiak bizonyos fafajok, a tapló, vagy tömjénrudacskák füstjével riasztották el a rovarokat. Indiában a legyek távol tartására egy cseresznyeféleség leveleit használják: összetörik és szétszórják a szobában a leveleket. A kakukkfű, a ginkófa, a csombormenta, a bodza rovarűző hatása közismert. Egyes fajokat arra használnak, hogy a házat légytelenítsék és bolhátlanítsák velük. Afrikában ismernek egy szagos füvet, amely távol tartja a cecelegyet, és mindenki tudja, hogy a cédrust, a tikfát és a kvassziafát nem támadják meg rovarok. Régen a veteményeskertekben szokás volt a konyhához közel ilyen növényeket ültetni, nemcsak kényelmi megfontolásokból, hanem azért is, hogy elűzzék a rovarokat és élősdieket. A varádics például elijeszti a hangyákat. Ahol sűrűn nő a zsálya, vagy levendulabokrok tövében ritka a kullancs” - olvasható a Csodatévő gyógynövények című könyvben.

Kámfor és szegfűszeg pora

Áztassunk kámforba egy szivacs- vagy textildarabot, majd akasszuk fel a szobában, és megszabadulunk a szúnyogoktól. A hatás fokozható, ha előbb elkapkodjuk a bent levő legyeket, szúnyogokat, majd a kámforos textilt az ablak közelében helyezzük el, így azt elkerülik a rovarok. Ha a szőnyegeinket kámfor- vagy szegfűszegporral szórjuk be, elpusztulnak a rajtuk élősködő lárvák.


Molyokat is űz a cédrus

A cédrusesszencia hatékony legyek, molyok és szúnyogok ellen. Egy cédrusesszenciával bevont puhafa láda éppoly biztosan elriasztja a molyokat, mint a cédrusfából készült láda. A cédrusfa szekrényeket időről időre tanácsos cédruseszenciával meglocsolni, felfrissítés képpen.

Kamilla

Kiváló testfelületi szúnyogűző szer az erős kamillaforrázat. Készítsünk kamillavirágból erős főzetet, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Kenjük be testünk fedetlen részeit ezzel a főzettel, és hagyjuk magunkra száradni. Messzire el fog kerülni bennünket minden rovar, és még az illata is kellemes e forrázatnak.

Citromfű

Párologtassunk el citromfű-esszenciát szeméttartónkban a legyek és más rovarok távol tartása céljából. Molyok ellen úgy használjuk fel ezt az anyagot is, mint a cédrusesszeciát. És íme egy varázseszköz, amellyel elűzhetjük a hangyákat, legyeket, szúnyogokat a szabadban megterített asztal vagy a fűre terített abrosz tájékáról. Mossunk gondosan ki négy kis konzervdobozt, és szárítsuk meg őket a napon. Töltsünk mindegyikbe egy kávéskanál citromfű-esszenciát, és helyezzük az abrosz négy sarkára.


Menta

A mentagallyak és a mentaesszencia elriasztja a legyeket, bolhákat. Akasszunk mentacsokrot az ajtó- és ablaknyílásokba, a macska vagy a kutya zugába, minden olyan helyre, amely máskülönben vonzaná a rovarokat és élősdieket.

Kvassziafa

Ez a fa Dél-Amerikából és az Antillákról származik. Szagtalan, de tartalmaz egy sajátos keserű hatóanyagot, amely intenzívebb és tartósabb minden más szubsztanciánál. Keserű anyaga teszi hatásos rovarölővé. Legyek ellen öntsünk fél liter forró vizet 7-8 kvassziaforgácsra, és édesítsük cukorral vagy melasszal. Amikor a keverék kihűlt, öntögessük szét csészékbe, és helyezzük ezeket a csészéket a légyjárta szobákba. Ez a keverék emberre és állatra egyaránt ártalmatlan.

Szasszafrász

Erős szasszafrászfőzetet locsoljunk szét vagy párologtassunk el a házban a legyek távol tartására. Gyümölcsserlegeinktől távol tartják a legyeket, darazsakat és más rovarokat a beléjük helyezett szasszafrászforgácsok.


Borsfű

Elhajtja a legyeket. Tanácsos borsfűlébe mártott vattát vagy egy borsfűvel töltött zacskót helyezni oda, ahol a kutya vagy a macska aludni szokott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6172/Rovarriasztas_novenyek_segitsegevel