A D-vitamin hatása (1. rész)

2012-08-21 14:16:19 | Módosítva: 2012-08-30 18:33:29

Két-három évvel nőne az átlagéletkor, ha elegendő D-vitamin lenne a szervezetünkben. De még nyáron is D-vitamin hiánnyal küzdünk mi magyarok, főleg a városi emberek. Miért kell erre különösen 50 felett figyelni?
Milyen ásványi anyagokat izzadunk ki, amiket pótolni kell, és hogyan, tényleg több vitaminra van szükségünk, vagy ez csak marketingfogás azon kevés terület egyike, ahol a középkorúakat is célcsoportnak tekintik. A tesztoszteron szint csökkenése nem az életkor szükségszerű következménye. Egy vizsgálatban férfiak hosszú távon fogytak tesztoszteron pótló kezeléstől. Javult-e az ösztrogén pótlás megítélése az elmúlt években. Hogyan mérlegeljük józanul az előnyöket és a kockázatokat. Jogos-e sokak orvosok és laikusok aggodalma, hogy a hormon rendszer érzékeny egyensúlyába nem jó beleavatkozni.

Napsütés hatása

A nyár kellős közepén, ilyen elképesztő melegben még mindig átlagban D vitaminhiányosak vagyunk. Hát igen, azért, mert sajnos a meleg ebben nem segít, hogy a D vitaminhiány megszűnjön. A napfény az igen. Hát azért van ez, mert egy téli időszak után vagyunk, és a télen a magyar lakosság 70-80 %-a D vitaminhiányossá válik, hiszen a téli hónapokban még, ha süt a nap szép, idő van, akkor sem elegendő a napban, a napfényben lévő ultraibolya sugárzás ahhoz, hogy elegendő D vitamin keletkezzen a bőrünkben. Erre sajnos csak a június, júliusi, augusztusi napfény elég a mi éghajlatunkon, így aztán tulajdonképpen praktikusan majdnem mindenki D vitaminhiányossá válik télen. A gond az, hogy nyáron is keveset megyünk napra, több okból, részben vagy egy fajta ilyen kondicionálás, hogy nehogy bőrrákunk legyen, azért a kettő között nagy különbség van. Ugyanis bőrrákunk akkor lesz, vagy annak a kockázata akkor nő, hogyha mindennap órákat fekszünk kinn a napon, vagy valamiért órákat tartózkodunk a napon. Ehhez képest viszont a D vitaminunk az mintegy 15 perc alatt elegendő mértékben, vagy mennyiségben keletkezik. Ha például, elmegyünk, teszem azt bevásárolni egy rövid ujjú blúzban vagy ingben, egy rövid szoknyában, vagy sortban, tehát nem is kell teljes mértékben kitenni az egész testünket a napfénynek, csak mondjuk karunkat, arcunkat, lábunkat és ez kb.15 perc alatt a jelenlegi időben elegendő D vitamint, képez erre a napra.Teljesen mindegy, hogy ez délelőtti nap, déli nap, délutáni nap. Hát majdnem mindegy tulajdonképpen. Ugye, azt mondjuk, hogy 10 óra és 15 óra között van a legerősebb UV sugárzás, akkor lehet, hogy 10 perc is elég, hogy ha olyankor megyünk. Tulajdonképpen az UV sugárzás az kell, ahhoz, hogy a D vitamin kitermelődjön a szervezetünkben. Igen méghozzá ezen belül is az UVB sugárzás, mert a bőrünkben a D vitamin elő anyaga az ennek az UV sugárzásnak a segítségével alakul át a D vitaminná tulajdonképpen és hát, így a bőrünk ennek a megfelelő képzési helye. Azt is tudni kell persze, hogy, ahogyan öregszünk, a bőrünk egyre kevésbé, egyre kisebb hatékonysággal tud D vitamint képezni, tehát az idős emberek D vitamin hiányában ez is benne van, hogy ők már nem tudnak olyan mértékben szintetizálni D vitamint a bőrükben, mint mondjuk egy 20 éves. És ennek mi az oka azért, mert valamilyen képességünk csökken, vagy a bőrünk vastagodik, így van, öregszik a bőrünk, sok szempontból, és nehezebben hatol bele az UVB sugárzás, az ott levő enzim rendszerek is elfáradnak, elöregednek, és sajnos ilyen módon hatékonyság is csökken ez sajnos sok területen is észrevehető, mondok egy másik példát a felszívódásunk a gyomor bélrendszerünkben is változik az öregedéssel.

Mit hívunk öregedésnek.

25 év plusz. Jelenleg ott tartunk, hogy a 60-65 év felettieket lehet idősebb korosztálynak nevezni, és itt azért kimutatható az, hogy sok minden megváltozik élettanilag. Például a D vitaminképzés a bőrben is. És az öregedés, mint folyamat az is csak 60-65 év fölött nevezhető öregedési folyamatnak, vagy pedig egy változási folyamat egy bizonyos életkorában az embernek elindul, és akkor jó, hogyha ezeket tudomásul veszi és felkészül rá. Kifejlődik a szervezetünk teljes egészében úgy 25 éves korunkra, és onnantól öregszünk, akármilyen furcsán hangzik is onnantól már csak a különböző funkcióink is csökkenek, fogynak, használjuk el. Az nagyon nem mindegy, hogy valaki eleve a 25 éves korig hogyan viselkedik, a génjeiben lévő lehetőségeket hogyan használja ki, Mert hiába van genetikailag az belénk kódolva, hogy nagyon jó csontozatunk lesz mondjuk, de hogyha mi ezt különböző életmód szokásokkal rontjuk, akkor nem fogjuk elérni a lehetőségeinket. Aztán utána a 25 éves kor után a meglévőt romboljuk, kérdés, megint, hogy milyen gyorsan, minél kevésbé romboljuk, annál egészségesebb öregséget fogunk megélni.

(cikkünket folytatjuk)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: d-vitamin

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-5917/A_D_vitamin_hatasa__1__resz_