Vega különlegességek húsvétra

2012-03-24 09:40:40 | Módosítva: 2012-03-24 09:43:03

Húsvét vasárnapja idén április 8-ára esik. Ez a nap az öröm ünnepe és a lakmározásé, egyben készülődés a hétfői locsolkodásra. Bemutatunk néhány húsmentes ételt, amit addig még van idő elkészíteni.

Húsvét vasárnapja az öröm ünnepe és a lakmározásé, egyben készülődés a hétfői locsolkodásra. A húsvét keddje valaha a lányok locsolkodó napja volt, mára azonban szürke hétköznappá vált. Húsvétkor a húsevést mellőzőknek is kerülhetnek finom ételeket az asztalra, íme néhány:

Húsvéti sonka

30 dkg füstölt tofut fél centis vastagságúra felszeletelünk. 2 dl olíva olajba bekeverünk egy mokkáskanálnyi kurkumát, ugyanannyi piros, édesnemes biopaprikát, mokkáskanálnyi bazsalikom, -kakukkfű, -csombor, -kapormag. -fenyőmag őrleményt, és egy héten keresztül hűtőszekrényben érleljük. Az olajba tehetünk tengeri sót. Ha szépen leülepedett a fűszer, akkor leöntjük róla az olajat. Ha el akarjuk távolítani a lebegő részeket, megszűrhetjük sűrű teaszűrőn. Az ízes olíva olajba helyezzük a füstölt tofu szeleteket, és egy napig pácoljuk benne. Az olajból kiemelt szeleteket papírtörlőn leitatjuk, egy nagy tányérra ferdén egymásra helyezzük.


Húsvéti tojás

30 dkg tofut fél centis szeletekre vágunk. A szeleteket vágódeszkára helyezzük egymás mellé, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket eltávolítjuk. A tofukarikákból kisméretű pogácsaszaggatóval kiemeljük a közepét, melyet kurkumás olíva olajban pácolunk egy napig a hűtőszekrényben. Egy nap múlva a sárga tofu korongokat visszahelyezzük a fehér gyűrűk közepébe. Az így elkészített „tükörtojásokat” az előbbi lapos tányéron helyezzük el „a sonka” sor két oldalán.

Húsvéti tormamártás-tormakrém

Egy szál tormát megtisztítunk és lereszelünk. 2 dl desztillált vízben feloldunk két mokkáskanálnyi kukoricakeményítőt és felfőzzük. Amikor kihűlt, akkor hozzákeverjük a „tojás” készítésnél leeső tofudarabkákat, amelyeket villával összetörtünk, vagy péppé daráltunk. Adunk hozzá egy teáskanálnyi tormaport, és a reszelt tormát, valamint egy citrom kifacsart és szűrt levét. Ha a mártást keményebbé, krémszerűbbé akarjuk tenni, akkor több keményítőt használhatunk. A krémet kisméretű fagylaltkanállal, vagy krémzacskóból, különböző díszítőfejjel adagolhatjuk retekkarikákra.


Húsvéti vajkrém

A selymes biomargarinba keverhetünk apróra vágott friss metélőhagymát, fűszerpaprikát,chilit, wasabi port (halványzöld japán torma), apróra vágott friss zsázsaleveleket, mustárlevelet, friss csírákat: hagyma, zeller, mustár, zsázsa, lucerna, stb.

Húsvéti mézes keksz

Egy kilogramm graham lisztet összekeverünk egy evőkanál szódabikarbónával, ugyanennyi gyömbérporral, egy citrom reszelt héjával. 50 dkg mézet vízfürdőben hígan folyósra langyosítunk, és hozzákeverünk 1 dl sűrű szójatejet, majd a liszthez adva alaposan összegyúrjuk. Legalább egy napig pihentetjük hűtőszekrényben. A mézes tésztát lisztezett deszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk belőle. A kivágott formákat sütőpapírral bélelt, vagy teflon tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben (108 oC-on) 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőből kivett süteményeket még forrón egyenként megérintjük méhviasszal, hogy az vékonyan ráolvadjon. Amikor kihűlt széles ecsettel vagy lúdtollal megkenjük propoliszos mézzel, és meghintjük virágporral. Tálcára rakjuk, lehetőleg egy sorba, hogy ne ragadjanak össze.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-5662/Vega_kulonlegessegek_hUsvetra