Csalán: a méltatlanul mellőzött növény

2012-01-26 11:58:12 | Módosítva: 2012-01-26 12:05:35

A növény minden része – gyökere, szára, levele, és virága is gyógyhatású. A nagy csalán az egyik legjobb vértisztító és kiváló fájdalomcsillapító gyógynövényünk.

Felhasználási módjainak se szeri, se száma, ebből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót. Több közmondás, szólás is alátámasztja, hogy a csalán annak ellenére, hogy a népgyógyászat régóta használja, mostoha sorsú a hazai gyógynövények között: Ócska csalán-zsákból vadonatúj kitlit: rossz anyagból nem lehet finom kelmét készíteni.–Csalánba nem üt a mennykő: hitvány emberrel nem szokott szerencsétlenség történni. Olyan, mint aki csalánra vizelt: feltűnően komor, mérges. Csalán és bürök jó pajtások: hitvány embernek hitvány a barátja.A szólások is tükrözik, hogy a csalánt általában kellemetlen, nem kívánatos növénynek tartják. Pedig ez a „hitvány” gyom jelzi, hogy a talaj nitrogénban gazdag, így a biokertész első számú segítőtársa.A civilizációs ártalmaktól szenvedő emberek számára vértisztító, méregtelenítő hatóanyagokat tartalmaz. A nagycsalán (Urtica dioica) a csalánfélék családjába tartozik, melynek 30 faját ismerjük különböző élőhelyeken. Az ország területén mindenhol előfordul ez a kétlaki, évelő növény. Az egész felülete mirigyszőrökkel fedett, melyek égető, viszkető bőrpírt okoznak, ha megérintjük. A csalánnak a leveleit és a gyökérzetét érdemes gyűjteni. A szárból kizárólag a csúcsi, körülbelül 5 centiméternyi lágy rész kerülhet bele a keverékbe. A begyűjtött csalánt érdemes több vízben megmosni a por és a levéltetvek eltávolítása érdekében. A levél és leveles hajtás beszáradási aránya 5:1, ugyanez gyökérzet esetén 3:1. A gyökerek gyűjtésekor leverjük róluk a földet, eltávolítjuk a szárat, megmossuk, majd gyakran forgatva szárítjuk. 


Régen a szárát is hasznosították: a kenderhez hasonlóan áztatva csont fehér rostot kaptak, amit szövésre lehetett felhasználni. Az első világháború alatt alsó, és felső ruházatot is készítettek belőle. A levéldrog glikozidokat (urticol, urticolin), csersavat, a mirigyszőrök hangyasavat, ecetsavat, hisztamint tartalmaznak. Jelentős még B, és C-vitamin tartalma, rengeteg klorofillt, ásványi sókat, vasat tartalmaz. Glükokininje csökkenti a vércukorszintet. Ipari méretekben a csalán levelét klorofill előállítására használják fel. A begyűjtött csalán jelentős részét gyógyteaként hozzák forgalomba. Alkalmazási területei: cukorbaj, csalánkiütés, hólyaghurut, reuma, köszvény, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen, vértisztító, vizelethajtó, köhögéscsillapító, általános erősítő, vérszegénység, sápadtság, aranyér, tüdőbaj eseten, valamint tejfakasztásra, stb. használható. Külsőleg bőrkiütések borogatására, aranyeres ülőfürdőként, hajhullás, korpásodás, zsírosodás ellen öblítőként, torokgyulladás esetén gargarizálóként használják. Reumás bántalmak gyógyítására a fájó végtagokat friss csalánhajtásokkal megcsapkodják. Korpával és kukoricadarával keverve csibék, malacok számára kitűnő indító táplálék. Az áztatott, vagy forrázott csalánlevél szűrt levével permetez a biokertész levéltetvek ellen, és nyomelem pótlására. Az erjesztett csalánlé pedig kitűnő hígtrágya. A nem kívánt szaghatásokat zeolittal lehet csökkenteni, melynek a nyomelem pótlásban is szerepe van. A klorofillt, mint ártalmatlan színezőanyagot a likőr-, üdítőital-, édesség-, gyógyszer-, élelmiszer-, fa-, papíripar is felhasználja. A csalán gyökérzetét ősszel és tavasszal gyűjtik. Főzetét belsőleg bélhurut ellen fogyasztják, de reuma elleni fürdőket is készítenek vele. Külsőleg hajhullás, korpásodás elleni szerek alkotója. A tótok tüdővész elleni házi szerek volt: kosborgumóval, veronikával, tüdőfűvel, zilizgyökérrel, erdei szamóca levelével, vöröshagymával először főzve, majd sütve, mézzel leöntve.

Gyógyhatású alapreceptek

Tea

2,5 dl forró vízbe tegyünk egy teáskanálnyi csalánt, 4 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Javíthatjuk ízét édesköménnyel. 3-4 hetes teakúra a körömgombásodás és ekcéma ellen is javasolt. Alkalmazható fejfájás, migrén és allergia esetén is. Reggel éhgyomorra egy, napközben 1-2 csészényi tea fogyasztása javasolt.

Tinktúra

A kiszedett gyökeret alaposan megmossuk, megtisztítás után aprítjuk, üvegbe tesszük és ráöntünk 40 %-s alkoholt, majd két hétig melegen tároljuk.

Hajöblítő korpásodás és hajhullás ellen

Ahány maréknyi csalánt használunk, annyi liter vízben forrásig melegítjük azt, majd néhány perces állás után leszűrjük és kész az öblítő. Arctisztító forrázat csalánlevél és diófalevél azonos arányú mennyiségéből készíthető.

Lábfürdő

Csalángyökérből, szárból és friss levélből vegyünk 3 maréknyit, ezt áztassuk másnapig 6,5 liter vízben. Ekkor felforraljuk, és még melegen alkalmazzuk is. Szűrni nem kell, és esetleg a következő napon még egyszer felhasználhatjuk, többször már nem ajánlatos, inkább készítsünk új fürdővizet.

Csalán hajecet

100 gramm apróra vagdalt csalánlevelet fél liter vízzel, és ugyanennyi 10%-os ecettel fél óráig főzzük, majd leszűrjük. Este lefekvéskor a szerbe mártott vattával bedörzsöljük a fejbőrt. Hetente egyszeri hajmosás után a fejbőrt nem avasodó krémmel kell bekenni.

Hasmenés elleni teakeverék

Borsmenta, csalán, édesköménymag, kamilla, lándzsás útifű, tölgyfakéreg 1:1 arányú keverékét (egy-egy evőkanálnyit) 1 liter vízben néhány percig forraljuk, majd lehűtve ezt a levet napközben többször fogyasztjuk. Közben jót tesz, ha böjtölünk.

Bél- és gyomorfekély elleni kúra

Csalánlevél, burgonyagumó, káposzta vagy spenót turmixban frissen kinyert levét fogyasszuk el étkezés előtt egy kupicával. 1 kg nyersanyagból 2,5 -4 dl lé nyerhető. Egy adag lé 100 gramm alapanyagból lesz.

Körömgomba elleni kúra

Egy liter lobogó, forró vízbe két púpozott evőkanálnyi csalánlevelet teszünk, majd 20 percig állni hagyjuk. Naponta háromszor két deciliternyit fogyasztunk belőle. Ugyancsak langyos csalánteában áztatjuk a fertőzött körmöt reggel és este. Mint ahogy a körömgombásodás gyógyszeres kezelése is hosszú időt vesz igénybe, itt se számítsunk gyors eredményekre.

Szénanátha ellen

Csalán, vagy mezei zsurló, esetleg a kettő keverékéből készült teát igyunk naponta a főétkezések előtt. További, csalánt tartalmazó gyógytea keverékekről, következő számunkban olvashatnak. Most következzenek a különleges gyógyhatású ételek és italok, melyeket csalánból készíthetünk el.

Italok, ételek csalánból

Tavaszi kúra ital

100 gramm csalánlevél, 100 gramm bodzavirág, 40 gramm kökényvirág, 80 gramm nyárfarügy. A keverékből egy evőkanálnyit 3 deciliter vízben öt percig forralunk. Reggel és este étkezés előtt fogyasztjuk.

Ifjító csalánbor

Fiatalítóan hat a szervezetünkre a csalánbor. 7,5 dl borhoz 50g szárított és őrölt csalánmagot keverünk. Egy hónapon keresztül érni hagyjuk, majd leszűrjük filtráló papíron keresztül. Ezt követően egy evőkanálnyi vegyes virágmézet keverünk bele. Étkezések előtt alkalmanként fogyasztunk belőle.

Tavaszi Zöldleves

A kora tavaszi zsenge levelekből gyűjtsünk egy-egy maroknyit. Csalánlevél, spenót, sóska, turbolya, stb. Miután megmostuk a levélerezetre merőlegesen cérnavékonyságúra metéljük. 50 dkg levélzöldhöz két liter forrásban levő vizet adjunk, amiben előzőleg natúr szárított zöldségkeveréket főztünk 5 percig. Amikor újra forr félretesszük 20 percre, hogy a hatóanyagok kioldódjanak. Két evőkanál kukoricakeményítővel behabarjuk, hogy liszt érzékenyek is fogyaszthassák. Újraforraljuk. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérkockákra tálaljuk. Tetejét megszórjuk valamilyen aromás növény aprítékával: metélő-, vagy medvehagyma, esetleg sóska levelével.

Csalán alapon sóska-, vagy kaporleves

1 kg megmosott és erezetére merőlegesen cérnavékonyságúra vágott csalánlevelet 3 liter lobogó, forró vízbe rakunk, amit előzőleg 6 evőkanál vegamix-szel ízesítettünk. Jól elkeverjük, és megvárjuk, amíg újra forrni kezd. Néhány percnyi forralás után félretesszük 20-30 percre, majd leszűrjük. 50 dkg megmosott, cérnavékonyságúra metélt sóskalevelet, vagy kaprot teszünk a csalánlébe, majd felforraljuk. 6 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Pirított zsemle, vagy kenyérkockákkal tálaljuk. Élőbbé tehetjük az ízét, ha nyers, friss sóska, vagy kaporlevéllel díszítjük. 50 dkg cérnavékonyra metélt csalánlevelet 2 liter zöldség lében megforralunk, belekeverünk 25 dkg lereszelt tofut, fél kávéskanál sót, csipetnyi őrölt zöldborsot, egy gerezd fokhagymát, 3 dl vegi tejfölt és tovább forraljuk. A hűlő félben lévő ételt metélőhagymával díszítjük.

Pikáns Csalánmártás

Fél fej vöröshagymát finomra aprítunk, hozzáteszünk 25 dkg cérnavékonyságúra vágott csalánlevelet, egy kávéskanál aprított tárkonyt, egy evőkanál aprított zöld petrezselymet, ugyanennyi metélőhagymát, két evőkanál olíva olajat, 2-3 evőkanál citromlét, 2 evőkanál paradicsomlét összekeverünk, ízlés szerint sózzuk. Ha túlságosan darabosnak találjuk, turmixolhatjuk. Fogyaszthatjuk párolt zöldségekhez, vagy burgonyapürével is ízletes vacsora.

Csalánfőzelék 1.

Fél kilogramm fiatal csalánlevelet alaposan megmosunk. Enyhén sós, 2 dl-nyi vízben 5 percig főzzük, miután kihűlt turmixoljuk, hozzáadunk előzőleg alaposan megmosott, 1 dl-nyi kölest és tovább főzzük. Ízesíthetjük fokhagymával, vagy medvehagymával, tehetünk bele kevés bazsalikomot is.

Csalánfőzelék 2.

1 kilogramm csalánlevelet cérnavékonyságúra metélünk, és 2 liter forrásban lévő zöldség lében megfőzzük. 1 fej gerezdjeire szedett, zúzott fokhagymával ízesítjük. 0,5 dl vízben elkevert 8 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Ha valakit zavar a szálas csalánlevél, akkor turmixolhatja, és ezután habarja. Tálalhatjuk bundás kenyérrel, krumplipürével, vagy burgonyakrokettel.

Csalán fasírt

A megfőzött, és leszűrt csalánlevelet összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított vöröshagymát, két fej gerezdjeire bontott és zúzott fokhagymát, 100 g burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha túl száraz, tegyünk hozzá csalánlét, ha lágy akkor gabonapelyhet. 30 perc pihentetés után egyenletes golyókat formálunk belőle, amit olajban kisütünk. Óvatosan sózzuk! Burgonyapürével tálaljuk, adjunk hozzá salátát.

Csalánkocsonya

Hasonlóan készül, mint a főzelék, csak a fokhagyma mennyiségét duplázzuk meg. Turmixolás után zabkorpa helyett burgonyakeményítővel habarjuk. A 10 evőkanál keményítőt hideg vízben elkeverjük, és utána adjuk a forró főzelékhez. Amikor sűrűsödni kezd, tortaformába öntjük, amit előzőleg kiolajoztunk. Amikor kihűlt kerek tálcára borítjuk és felszeletelünk belőle, amennyit azonnal elfogyasztunk, mert hamar szárad. A kocsonyát díszíthetjük retekkarikákkal, koktélparadicsommal.

Csalánpuding

50 dkg csalánt egy liter zöldség lében 5 gerezd zúzott fokhagymával, 1 kávéskanál majoránnával, 1 kávéskanál őrölt köménymaggal, 1 kávéskanál sóval megfőzünk. Utána kiolajozott tepsibe, vagy tűzálló tálba tesszük. 5 dkg tormareszelőn lereszelt füstölt tofut összekeverünk négy evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, 2 evőkanál paradicsomszósszal, vagy paradicsom sűrítménnyel, 1 kávéskanál curryvel, majd hozzáadunk két evőkanál vegi tejfölt. Mindezt rátesszük a tálban levő csalánra, és 40 perc alatt előmelegített sütőben pirosra sütjük. Üde salátákkal és csírákkal fogyaszthatjuk.

Zöldtészta csalánnal

1 kilogramm csalánt ledarálunk búzafű darálón. 1 kg fehér tönkölybúzalisztet összekeverünk a kinyert csalán-lével, és jól meggyúrjuk. 30 percnyi pihentetés után kinyújtjuk, metéltre vágjuk. Kiszáríthatjuk, de fogyaszthatjuk főzve azonnal is. Zöldség lében kifőzzük, megszórjuk tofuval és ízesítjük gomasióval. Paradicsomkarikákkal körítve tálaljuk.

Gezemice saláta

Tavasszal a kiskertben, és mezőkön található zöldféléket gyűjtsük össze: csaláncsúcs, kibomlott fenyőrügy, tyúkhúr, zamatos turbolya, salátaboglárka, pitypanglevél virágzás előtt, libatoplevél, disznóparéj levele, medvehagyma stb. A leveleket alaposan mossuk, meg a nagyobbakat kézzel tépdessük kisebb darabokra. Halmozzuk salátás tálra, díszítsük salátaboglárka vagy medvehagyma virágával, vagy azzal, ami épp aktuálisan található a kiskertben. Ízesíthetjük karakteres fűszernövények csírájával, (mustár, zsázsa, stb.), vagy pikáns zöldséglevelekkel (sóska, metélőhagyma, stb.). Legjobb, ha minden adalék nélkül fogyasztjuk, de érdekessé tehetjük egy kis olíva olajjal. Fogyaszthatjuk előételként, vagy a főétel mellé köretként.

Csalánnal töltött palacsinta

Sós palacsintatésztát készítünk, és kisütjük a palacsintákat. Csalánfőzelékkel töltjük meg és göngyöljük. A tetejét olíva olajjal kenjük meg. Azonnal fogyasztható, de tepsire rakva néhány percig süthetjük is. A töltött, sült palacsinta mellett készíthetünk rakott palacsintát, amit szintén a főzelékkel töltünk meg. Miután megdermedt, tortaként szeletelhetjük. Öntetként tormamártást, vagy fokhagymamártást használhatunk.

Csalángombóc

50 dkg csalánlevelet megfosztunk a levélnyelektől, bő vízben többször megmossuk. Lobogó, forró vízzel leforrázzuk, majd hideg vízben lehűtjük, és szűrjük. A csalánt éles késsel apróra vágjuk. 9 száraz, vagy szikkadt zsemlét meghámozunk, lereszeljük. A csalánt sóval, csipetnyi őrölt zöldborssal, vagy borsikafűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük és összekeverjük 4 dkg biomargarinnal, majd a zsemlereszelékkel, két evőkanál kukorica-, vagy burgonyakeményítővel, 3 gerezd zúzott fokhagymával, 5 dkg füstölt tofuval, amit összetörtünk, vagy lereszeltünk előtte. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és forrásban lévő sós vízben 7-8 perc alatt megfőzzük. Amint feljönnek a víz tetejére a gombócok, szűrőkanállal kiemeljük, melegen tálaljuk. Önálló ételként olvasztott biovajjal locsoljuk meg, amihez zúzott fokhagymát kevertünk. Meghinthetjük a maradék reszelt tofuval; grillsütőben átsüthetjük. Párolt, ketchuppal díszített karfiollal is fogyasztható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-5501/Csalan__a_meltatlanul_mellozott_noveny