Növényi sajtok

2012-03-09 11:24:58 | Módosítva: 2012-03-09 11:25:59

Bár a sajt alapvetően tejből készül, a tejet egészségügyi, vagy más okból nem fogyasztók növényi alapanyagokkal helyettesíthetik a sajtokat. Íme néhány példa a sajtok lehetséges helyettesítésére.

Tofutúró

1 csésze tofu villával összetörve, negyed kávéskanál só, 1 kávéskanál vöröshagymapor, negyed kávéskanál fokhagymapor, egy evőkanál friss petrezselyem aprítva, negyed csésze szójamajonéz. A hozzávalókat összekeverjük, és kész.

Tofusajt

Egy evőkanál agar-agar, 1,5 csésze víz, 1 db tufu (250g), negyed csésze mandula vagy kesudió, 2 kávéskanál vöröshagymapor, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál élesztőpehely, 2 kávéskanál fűszersó, 2 evőkanál friss fűszer (ízlés szerint, pl. bazsalikom, kakukkfű, lestyán, stb.) Az agar-agart vízben felforraljuk, és 10 percig kis lángon főzzük. A többi hozzávalót turmixgépbe tesszük, a forró agar-agar folyadékot hozzáadjuk, azonnal krémszerű állagúra mixeljük, és formába öntjük. Hagyjuk kihűlni.


Gombula sajt

Egy evőkanál agar-agar, 2 csésze víz, 1 csésze gomba szeletelve, háromnegyed csésze mandula vagy kesudió, 2 evőkanál szezámmag, 3 evőkanál élesztőpehely, 1 evőkanál citromlé, 1 csipet szerecsendió, 2 evőkanál friss bazsalikom, 2 kávéskanál só. A gombát kevés olívaolajban megpároljuk, míg üveges lesz. Elkészítése továbbiakban megegyezik a tofusajtéval.

Fűszeres növényi sajtok

Egy evőkanál agar-agar, 2 csésze víz, háromnegyed csésze mandula vagy kesudió, 1 evőkanál szezámmag, 4 evőkanál élesztőpehely, 1 evőkanál citromlé, 2 kávéskanál fűszersó, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál petrezselyem, 1 evőkanál kapor, 2 evőkanál metélőhagyma. Elkészítése a tofusajtéval megegyező.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
http://herbacio.ezermester.hu/cikk-5638/Novenyi_sajtok