A cirok

2011-12-22 10:33:05 | Módosítva: 2011-12-22 10:33:25

Afrika egyik legfontosabb gabonája, de Ázsiában és Amerikában is termesztik. Feltehetően elterjedésének is köszönhető, hogy nagyon sok faja ismert ennek a sokoldalú növénynek.
Melegkedvelő, szárazságtűrő fajta. Hasonlóan használható fel, mint a kukorica, melynek fejlődése csapadék hiányában leáll, a cirokfajták növekedése azonban az eső megérkeztével zavartalanul folytatódik tovább. Magyarországon az 1982-92-es évekhez hasonló, hosszan tartó aszályos időjárás esetén gazdaságos volna a kukorica kiváltása cirokfajtákkal. Amerikában ott váltja fel a kukoricát, ahol nem tudnak öntözni és az évi átlagos csapadék nem haladja meg a 400-500 mm-t. A Dél-Ázsiából származó tarka cirok (Sorgum bicolor) szemes és silótakarmány, ipari nyersanyag. Az édes, vagy cukorcirok (Sorgum dochna) fajták szára sok cukrot tartalmaz, melyből szirupot sajtolnak. Déli megyéinkben ismert a szudáni eredetű seprőcirok (Sorgum dochna var. Technicum) amelynek egy méteres laza bugájából seprőt készítenek, szemtermése takarmány, de kása készítésére és sörgyártásra is alkalmas. Hazánkban csak takarmányozás céljából és ipari nyersanyagként termesztik, például: kerítés, kosárfonás, seprő- és kefegyártás, cellulóz előállítás. A körülbelül 1,5 méter magas szudáni fű (Sorgum sudanense) afrikai eredetű, száraz éghajlatú tájakon fontos takarmánynövény. Fiatal hajtása nem legeltethető, mert mérgező ciánhidrogént, “kéksavat” tartalmaz. 



Reggeli édes cirokkása

25 dkg fehér, vagy piros cirkot terménydarálón megdarálunk. Ha durvábbra daráljuk, akkor elég egyszer átengedni a gépen. Ha finomabbra akarjuk, akkor még egyszer, vagy többször átdaráljuk. Előtte célszerű megmosni a cirkot és megszárítani. Egy rész cirkot 2 rész vízben besűrítve puhára főzünk. Ha túl sűrűre sikerült, kemény lett, akkor vajjal kikent őzgerinc formába nyomkodjuk. A tetejét fakanállal elsimítjuk. Előmelegített sütőbe téve megsütjük, majd miután kihűlt tálcára borítjuk és szeletekre vágva kínáljuk. Ha hígra sikerült, akkor mazsolát keverhetünk bele, díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mandulával, darált mákkal. Lekvárral és öntetekkel tálalhatjuk.


Cirok pite tofuval

A finomra őrölt cirokdarát (50 dkg) 2 liter vízben megfőzzük, natur vega-mixszel ízesített vízben. A felét kiolajozott tepsibe öntjük. Megszórjuk almareszelőn lereszelt tofuval, amibe 1-2 evőkanálnyi citromlét és 2 csokor apróra vágott kaprot kevertünk. Ezt letakarjuk a cirokkása másik felével. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul. Tálalás előtt négyzet alakúra szeleteljük. A tányérban friss kaporral kevert, csipetnyi sóval és citromlével ízesített szója tejföllel önthetjük le.


Cirok lepény

Lisztté őrölt cirkot annyi vízzel keverünk össze, hogy keményre gyúrható legyen. Egyforma gombócokat alakítunk belőle és kilapítjuk azokat. A lepényeket kemencében, vagy sütőben sütőlapon megsütjük pirosra. Még forrón megkenjük kendermagolajban áztatott, zúzott fokhagymával, vagy medvehagymával. Tormakrémmel is fogyaszthatjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: cirok, gabona, Afrika, lepény

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-5409/A_cirok